U bent niet ingelogd | inloggen
SAMEN VOOR HET SPOOR
home / railcenter / nieuwsbrief
 
Nieuwsbrief

Hieronder vindt u de artikelen die middels onze digitale nieuwsbrief zijn verspreid. Wilt u deze digitale nieuwsbrief ongeveer 10 keer per jaar gratis en vrijblijvend in uw mailbox ontvangen, klik dan hier.
 


 
EDITIE 23-06-2016

 

Op naar het nieuwe pand en naar Railcenter

De gemeente Amersfoort heeft onlangs de vergunning voor de verbouwing van ons pand afgegeven. We kunnen aan de slag! Als alles volgens planning verloopt opent Railcenter, zoals Railinfra Opleidingen vanaf 1 september heet, eind april 2017 haar nieuwe deuren.

Technisch vakmanschap in een veranderende wereld

Vakmanschap: dat hebben we in de railsector met z’n allen hoog in het vaandel staan. En om dat te borgen hebben we toetsen, certificaten en hercertificeringen in het leven geroepen. Maar bereiken we daar ons doel mee? Of hebben we de laatste jaren het werkveld en de blik van de vakman vernauwd? Leveren we samen in de sector de maximale kwaliteit of kunnen we onze gezamenlijke manier van werken verbeteren? ProRail, Stichting railAlert, de spooraannemers en Railinfra Opleidingen vinden dat het beter kan én moet. Tijd om de handen ineen te slaan.

50.000!

Zonder Digitaal Veiligheidspaspoort mag je niet aan het spoor werken. Dus volgen jaarlijks honderden mensen in de railinfrasector een Veiligheidstraining, doorlopen zij een e-learningprogramma en maken ze de toets Veiligheid en Toegang Op het Spoor. Allemaal op weg naar die felbegeerde pas. Op 16 juni heeft de 50.000ste deelnemer zijn Digitaal Veiligheidspaspoort (DVP) ontvangen.

Vroege vogels welkom bij RIO: aanpassing lestijden

Het nieuwe werken, slimmer werken en flexibele werktijden zijn gemeengoed binnen veel organisaties, maar hoe zit dat in opleidingsland? Houdt men daar rekening met de wensen van de ‘klant’? Een snelle blik in het aanbod leert dat de meeste opleidingen rond 9.00 uur beginnen. Ook bij RIO gaat om 09.00 uur de bel. Kan dat niet anders?


 
Overal dozen...

Volle verhuisdozen, lege kasten, stickers op de tafels… Klaar om te verhuizen! Als je de komende tijd bij Railinfra Opleidingen bent, word je volop geconfronteerd met onze verhuisperikelen. Wat gaat er allemaal veranderen deze zomer bij RIO?

 


 
EDITIE 29-04-2016

 

Van RIO naar Railcenter

Railinfra Opleidingen krijgt in het najaar van 2016 een nieuwe naam: Railcenter. Naast onze naam veranderen ook onze ambities. Behalve een opleidingsinstituut runnen willen we als Railcenter ook een plek creëren waar spelers uit de wereld van de railinfrasector samenkomen.

Just in time: kennis over hogesnelheidswissels

We kennen het allemaal: projecten met kritieke deadlines, waarbij in de laatste weken nog veel werk verzet moet worden. De afstemming en samenwerking tussen verschillende partijen is bepalend voor het succes. Zo ook bij de hogesnelheidswissels in het project DoorstroomStationUtrecht.

Ook voor jou belangrijk om te SWiTSjen

Het raken van de bovenleiding met een krolmachine, water in een kruipruimte of zwerfstroom. Dit zijn slechts drie van de veel voorkomende risico’s die kunnen leiden tot een elektrocutie-incident.  Het aantal van dit type incidenten is de afgelopen jaren flink toegenomen, dit is zorgelijk en dus reden tot actie!

Een maatwerkprogramma maak je samen

Wie denkt dat Railinfra Opleidingen alleen standaardopleidingen geeft, heeft het mis. In samenwerking met vertegenwoordigers uit de doelgroep ontstaan vaak de mooiste maatwerkprogramma’s. Zo maakte de kenniskring veiligheid bouwmanagement van ProRail samen met Railinfra Opleidingen een nieuw herinstructieprogramma.


 
Over de drempel

Dagelijks bezoeken tientallen mensen Railinfra Opleidingen. Ze komen bijvoorbeeld voor een opleiding, een examen, het testen van een installatie of een overleg met vakspecialisten. Deze keer ontmoeten we Peter Drost. We vragen hem wat hij bij Railinfra Opleidingen komt doen.

 


 
EDITIE 22-03-2016

 

Onderstation van de toekomst

Er komen nieuwe onderstations. Dat betekent voor de vakmensen die er mee gaan werken dat ze nieuwe kennis nodig hebben. Handig dus dat er nu zo’n spiksplinternieuw onderstation in de praktijktuin van Railinfra Opleidingen staat. Op 17 maart werd dit exemplaar officieel geopend.

Leren via je avatar

In een virtuele leeromgeving wordt leren een belevenis. Dit ervaren adviseurs van Railinfra Opleidingen tijdens een demo-sessie. De demo-sessie begint met het kiezen van een avatar. Snel daarna ontmoeten twee adviseurs elkaar in een virtuele opleidingsruimte, als identieke tweeling met een blonde paardenstaart. Wat gaan zij doen?

Open dagen TechniekFabriek

NedTrain, het onderhoudsbedrijf van NS, leidt jonge treinmonteurs op in de TechniekFabriek. Deze leerlingen volgen daar een MBO-opleiding Mechatronica. Op 9 en 14 april heeft de TechniekFabriek open dagen in respectievelijk Amsterdam en Zwolle. Potentiële monteurs zijn daar dan van harte welkom.

Ken jij de veiligheidsregels op het spoor?

Ben jij één van die 80.000 mensen die Toegang tot het spoor heeft gevolgd? Dit programma over de huisregels van ProRail is nu vier jaar oud. Tijd voor een nieuw jasje! En voor meer diepgang, want veiligheid gaat over méér dan alleen de huisregels. Is jouw kennis over veiligheid op het spoor wel voldoende op peil?

Betrokken bij projecten? Doe Value Engineering

Voor medewerkers van ProRail bestaat deze opleiding al een aantal jaren. Nu staat de opleiding Introductie Value Engineering open voor iedereen in de railinfra-sector.


 
Over de drempel

Elke dag bezoeken tientallen mensen Railinfra Opleidingen. Ze komen voor een opleiding, een examen, het testen van een installatie of een overleg met vakspecialisten. Deze keer spreken we Hans Gereke, werkzaam bij Arcadis en gastdocent Treinbeveiliging bij Railinfra Opleidingen.

 


 

EDITIE 18-12-2015
 

Let's chat about safety

Regelmatige bezoekers van Railinfra Opleidingen is het al opgevallen: in ons gebouw hangen posters van de 'Safety Chat’, een WhatsApp-gesprek over veiligheid. Interessant genoeg om even bij stil te staan en rustig te lezen. Maar je hoeft niet speciaal naar ons toe te komen om de Safety Chat te lezen. Dit kan ook hier...

Scholieren aan de slag met spoors vraagstuk
‘Ontwerp een nieuwe, innovatieve gelijkvloerse spoorwegovergang die nog veiliger en praktischer is dan de bestaande gelijkvloerse spoorwegovergangen.’ Met deze uitdagende opdracht van ProRail gaan de havo/vwo-leerlingen van het Ichthus Lyceum (Technasium) uit Driehuis in teams aan de gang.
Samenwerking bij aanpak retourstroomrisico's
Zie je wat hier op de foto is gebeurd? Juist! Er is een vlamboog ontstaan op de spoorstaafverbinding. Dit komt door onderbreking van de retourstroom.
De vakdag: Zeg het maar, wat wil je leren?

Geen les, geen examen, geen moeten. Maar ruiken aan de praktijk, oefenen met apparatuur en  uitwisselen van ervaringen. Dat is wat er gebeurt op de Vakdagen bij Railinfra Opleidingen. Onlangs was er een Vakdag over de Hand Held Terminal (HHT).

Over de drempel

Dagelijks bezoeken tientallen mensen Railinfra Opleidingen. Ze komen bijvoorbeeld voor een opleiding, een examen, het testen van een installatie of een overleg met vakspecialisten. Deze keer ontmoeten we Luuk van Randtwijk en Tosca Willems. We vragen hen wat zij bij Railinfra Opleidingen komen doen.

 


 
EDITIE 18-12-2015
 

Wissel-testgebied draagt bij aan robuust spoor
Stel je voor, een plek waar je elk voorkomend probleem aan een wissel kunt analyseren en oplossen. En waar je elke aanpassing aan een wissel kunt testen en daarmee storingen kunt voorkomen. Hoe prettig zou dat zijn? Die plek is er nu. In opdracht van ProRail stampt Railinfra Opleidingen in korte tijd een wissel-testgebied uit de grond. De eerste testen vinden binnenkort plaats.

Veiliger spoor door digitaliseren onderhoudsdocumenten
Even terug in de tijd: Hilversum 15 januari 2014. Een onderdeel in wissel 3B breekt en een trein loopt daardoor uit de rails. Uit onderzoek van ProRail over de ontsporing blijkt onder meer dat papieren onderhoudsdocumentatie die monteurs op locatie gebruiken niet altijd actueel is.

Vakmanschapsontwikkeling voor hbo/wo’ers

Steeds vaker benaderen klanten Railinfra Opleidingen met een vraag over vakmanschapsontwikkeling op hbo/wo-niveau. Railinfra Opleidingen biedt standaard opleidingen en maatwerkopleidingen, ook weten we dat er klanten zijn die interne opleidingen aanbieden aan hun medewerkers. Zijn zij bereid om hun activiteiten te delen en zo ja: hoe kunnen we vraag en aanbod beter bij elkaar brengen?

SimuLEREN

Door spelsimulatie kun je beter leren en werken. Met spelsimulaties kan je onderzoeken welke werkwijzen goed zijn en welke je dus het beste kan leren. Bovendien bieden ze de mogelijkheid de toekomst te voorspellen. Opleidingskundig adviseurs van Railinfra Opleidingen bezochten het RailwayLAB van ProRail om te zien hoe dit werkt.

Over de drempel

Dagelijks bezoeken tientallen mensen Railinfra Opleidingen. Ze komen bijvoorbeeld voor een opleiding, een examen, het testen van een installatie of een overleg met vakspecialisten. Deze keer ontmoeten we Debby van Kooten en we vragen haar wat zij bij Railinfra Opleidingen komt doen.

 


 
EDITIE 05-11-2015
 

Prestatie Gericht Onderhoud - Is dat te leren?

In steeds meer gebieden vindt onderhoud aan de infra plaats op basis van PGO-contracten. Daarom is het belangrijk dat iedere betrokkene weet wat PGO inhoudt en hoe het werk daardoor verandert.

Retourstroom - De film

Voor de kenners is het gesneden koek: de hoogspanningsinstallatie werkt als een gesloten circuit. Een deel van dit geheel is de retourstroom die via de spoorstaven teruggaat naar het onderstation. ProRail en Railinfra Opleidingen maakten samen een animatiefilm over de risico’s rondom deze retourstroom.

Internationale kennisdeling loont

Kosten vormen bij internationale kennisuitwisseling vaak het grote struikelblok. Toch blijkt het wel de moeite waard om erin te investeren, want de resultaten zijn verrassend en blijken ook nog eens geld op te leveren.

GVB-monteurs leren op testlocatie

European Rail Traffic Management System (ERTMS) is een belangrijk gespreksonderwerp bij de spelers op het Nederlandse spoorwegnet. Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam (GVB) introduceert een vergelijkbaar beveiligingssysteem, waardoor de vervoerscapaciteit aanzienlijk wordt vergroot. Dit vraagt om een praktijkgerichte opleiding voor GVB-monteurs.

Over de drempel

Dagelijks bezoeken tientallen mensen Railinfra Opleidingen. Ze komen bijvoorbeeld voor een opleiding, een examen, het testen van een installatie of een overleg met vakspecialisten. In het bedrijfsrestaurant raken we in gesprek met Hans van Drongelen, projectvoorbereider Seinwezen bij Strukton Rail. Hij doet bovenbouwvernieuwing door het hele land. We vragen hem wat hij bij Railinfra Opleidingen komt doen.

2e prijs Most Inspiring Learning Journey Award

RailInfra Opleidingen heeft op 12 oktober met een nieuw blended leertraject voor LLV/LWB de tweede plaats veroverd bij de Most Inspiring Learning Journey. Deze wedstrijd werd georganiseerd door aNewSpring, de leverancier van het leerplatform Trainweb, waarmee Railinfra Opleidingen alle digitale leerproducten aanbiedt.

 


 
EDITIE 02-10-2015
 

Klantendag 'RIO kijkt vooruit': Kom je ook?

Op maandag 12 oktober zetten wij onze deuren wagenwijd open: Die middag kun je je volledig laten onderdompelen in de wereld van Railinfra Opleidingen.

Vakmanschap in beeld

Hoe laten we onervaren spoorwerkers zien wat er komt kijken bij goed vakmanschap? De praktijk is de leermeester van alle dingen, maar deze leermeester is niet 24/7 beschikbaar. Film kan een goed hulpmiddel zijn om de beginnende Leider Locale Veiligheid (LLV) te laten zien wat er van hem wordt verwacht.

RIO goes social

Een klein bedrijf met heel veel klanten. Dat zijn wij: Railinfra Opleidingen. Onze klanten zijn de vele duizenden deelnemers aan onze opleidingen, hun werkgevers en hun opdrachtgevers. Daarnaast kennen we nog  onze stakeholders en diverse belangstellenden. Met al deze mensen gaan wij graag in gesprek. Daarom introduceren we tegelijk met de lancering van deze nieuwsbrief ook de belangrijkste social media waarop u ons kunt vinden.

Omscholing tot allround monteur

BAM Infra Rail heeft vijf monteurs baan en één LSR-monteur (laagspanning en retour) laten omscholen tot monteur seinwezen. Leermeester Sjaak Kiggen,  opleider Tjerk Dost en monteur Robin van Ruth-met zijn diploma op zak- kijken terug op de maatwerkopleiding bij Railinfra Opleidingen.

Over de drempel

Dagelijks bezoeken tientallen mensen Railinfra Opleidingen. Ze komen bijvoorbeeld voor een opleiding, een examen, het testen van een installatie of een overleg met vakspecialisten. Deze keer ontmoeten we Emin Yumru en we vragen hem wat hij bij Railinfra Opleidingen komt doen.

 


 
Hieronder vindt u de laatste edities van onze vroegere nieuwsbrief 'Opmerkelijk':
 

JULI 2015 APRIL 2015 DECEMBER 2014 OKTOBER 2014 JUNI 2014 APRIL 2014 DECEMBER 2013