U bent niet ingelogd | inloggen
SAMEN VOOR HET SPOOR
startpagina / opleidingen / management en organisatie / 046 verdieping safety management in productontwikkeling
046 Verdieping Safety Management in Productontwikkeling
Doel

De “Verdieping safety management in productontwikkeling” betreft een vervolg op de “introductie safety management in productontwikkeling” (039). In de opleiding leer je een werkwijze te vinden waarmee binnen de scope van productontwikkeling voldaan wordt aan de wettelijke eisen voor veiligheidsmanagement / safety management binnen de spoorsector.

Doelgroep

Medewerkers van ProRail, vervoerders en hun opdrachtnemers, die in het kader van systeemontwikkeling en binnen het domein van systeemveiligheid, de rol vervullen van safety manager of safety engineer. In deze opleiding vindt een verdieping plaats op onderwerpen die zijn behandeld tijdens de “Introductie safety management in productontwikkeling”. Het is daarom noodzakelijk dat eerst deze introductie is gevolgd.

 

Veel van de behandelde materie is algemeen toepasbaar, maar enkele onderdelen zijn gebaseerd op de door ProRail gekozen werkwijze. Dit is dan een mogelijke implementatie van de wet- en regelgeving op het gebied van safety management. Er wordt echter voldoende informatie geboden om ook voor een andere invulling te kunnen kiezen.

Inhoud

De nadruk van de opleiding ligt op safety management en beperkt op safety engineering. Onderwerpen die zoal aan bod komen:

 

  • Het formuleren van veiligheidsdoelen: afleiden van tolerable hazard rates, tolerable functional failure rates en safety integrity levels.
  • Het vertalen ervan in een adequate projectaanpak en het aansturen van deze activiteiten: keuze en gebruik van risicoanalysemethoden, gebruik van normen en standaarden, relatie met RAM.
  • Het opbouwen van een veiligheidsdossier: methoden voor verificatie en validatie, hergebruik van bestaand bewijs, testen.
  • Het voorbereiden van besluitvorming over veiligheidsrisico’s: methoden van risicoaanvaarding, risicoacceptatie, omgaan met onzekerheden en ethische dilemma’s.

 

De opleiding richt zich op de ontwikkeling en modificatie van technische systemen en wijzigingen in bijbehorende bedrijfsvoorschriften of procedures. De focus ligt op systeemveiligheid; arbeidsveiligheid komt slechts zijdelings aan de orde. De opleidingsopzet gaat uit van een actieve inbreng van de deelnemers. Ook wordt van de deelnemers enige voorbereiding (lezen van enkele documenten) verwacht.

 

Duur: 4 dagen
Prijs: € 1.284
Groepsprijs: € 13.096
max. 12 deelnemers
start-
datum
locatie Tijd les-
dagen
vrije
plaatsen
inschrijven

Heb je interesse in het volgen van deze opleiding?
Schrijf je dan in op de wachtlijst of neem contact
met ons op:

Telefonisch: 033 467 4727
Per e-mail: info@railcenter.nl

 wachtlijst